divendres, 3 de setembre del 2010

L'augment de l'activitat solar afectarà als satèl·lits GNSS?

Aquests dies s'ha parlat força de l'augment de l'activitat solar i de la possibilitat que les conseqüències d'aquest augment poguessin afectar els satèl·lits de les constel·lacions GNSS i per tant als sistemes terrestres que els utilitzen.

Segons explica l'Agència Espacial Europea això no és cert, ja que els enginyers encarregats dels sistemes de navegació dels satèl·lits tenen en compte els diversos impactes potencials del sol en aquests.

El cicle de variació de taques solar és d'11 anys i el següent màxim solar es produirà l'any 2013, poc després que l'Agència Espacial Europea (ESA) llanci els seus primers quatre satèl·lits operatius de la constel·lació Galileo. Tot i això, els astrònoms creuen que el proper màxim solar no serà especialment energètic, així que aquests primers satèl·lits Galileo, que han estat construïts per al pitjor dels casos, no s'hi hauran d'enfrontar ja de bon començament.

El SIG i l'augment de la productivitat

Interessant article aparegut al diari canadenc The Globe and Mail on es parla, entre d'altres temes, del SIG i la seva relació en l'augment de la productivitat empresarial. Fica com exemple la reculada de les empreses del sector geoespacial canadenc respecte a les nord-americanes degut a la dificultat d'accés a algunes de les dades per a crear sistemes d'informació geoespacial que tenen les primeres i que no tenen les empreses nord-americanes.

dijous, 2 de setembre del 2010

tooPath. Sistema de seguiment de flotes gratuït.

El centre de recerca de la UPC logiSim ha desenvolupat un sistema de seguiment de flotes gratuït mitjançant GPS/GPRS: el tooPath.

Aquest sistema permet treballar amb dispositius amb Windows XP, dispositius mòbils amb Windows Mobile 5.1 i 6.1 així com amb Blackberry i dispositius d'Enfosa. Utilitza la cartografia d'OpenStreetMaps, Google Maps i l'IDEC.


dimarts, 31 d’agost del 2010

L'Eneida a Google Maps

Ens hem topat amb un curiós mapa realitzat amb Google Maps que, a partir de l'Eneida de Virgili mostra les etapes del recorregut pel mediterrani d'Enees des de la ciutat de Troia destruïda pels aqueus fins a la costa italiana on, segons el mite, fundaria Roma.